Ροδόπη

Από τους αρχαίους χρόνους η Ροδόπη είναι μια μυστηριώδης και γοητευτική οροσειρά. Είναι το σπίτι του μυθικού αοιδού Ορφέα και της γενιάς των φρουρών του διάσημου Ιερού του Διόνυσου. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές χρονολογούν την εγκατάσταση τους από τον 7ο περίπου αιώνα Π.Χ. Τα ερείπια πολλών Θρακικών φρουρίων αποκαλύπτουν τον πλούσιο αρχαίο πολιτισμό ο οποίος άνθησε στην περιοχή. Τα φρούρια προστάτευαν έναν αρχαίο Θρακικό δρόμο ο οποίος ξεκινούσε από την πόλη των Αβδήρων, στο Αιγαίο πέλαγος, έως τον Ίστρο, στον Ποταμό Δούναβη.
Μια άλλη πλευρά της πρώιμης ιστορίας είναι η μεταλλουργική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των χρυσορυχείων (που οφείλεται στην ύπαρξη χρυσού μεταλλεύματος στην περιοχή). Οι ανακαλύψεις Θρακικών βελόνων ορείχαλκου, ή «πόρπες», αποκαλύπτουν ότι από τον 7ο και 8ο αιώνα Π.Χ. η μεταλλουργία στην περιοχή ήταν σε σχετικά προηγμένο επίπεδο. Αυτό φαίνεται στα καλούπια που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία τους. Αυτές οι «πόρπες» που χρησίμευαν πρώτα ως παραμάνες για να στερεώσει κάποιος τα ρούχα του, και αργότερα ως οι διακοσμητικές καρφίτσες. Περισσότερο από το ένα τρίτο αυτών που ανακαλύφτηκαν στη Βουλγαρία ήταν Θρακικές «πόρπες» με τοξωτό σχήμα και μονό-ελατήριο βρέθηκαν στην περιοχή του παρόντος Δήμου. Η μεταλλεία ορυκτών συνέχισε να αναπτύσσεται κατά τη ρωμαϊκή εισβολή στην περιοχή. Τα στοιχεία αυτής της εκμετάλλευσης μεταλλείας αναφέρονται έμμεσα στο κεφάλαιο για τα Ορυχεία και τους Ανθρακωρύχους στο Νόμο του Αυτοκράτορα Valentian Ι (365-375 Μ.Χ.) και στις γραφές του Ρωμαίου ποιητή Claudius (4ος αιώνας Μ.Χ.). Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις των γυάλινων δοχείων, των κυπέλλων, των πορπών από ζώνες, των νομισμάτων και της κεραμικής από το πρόσφατο ρωμαϊκό έπος (379-450 Μ.Χ.) είναι πρόσθετα στοιχεία μιας εντατικής εμπορικής βιομηχανίας.
Ανασκαφές το 1911 βρήκαν ίχνη ενός ρωμαϊκού λουτρού, το μόνο ίχνος κατασκευής στην πόλης στην κεντρική Ροδόπη. Τα φρούρια, οι αποικίες και οι τάφοι, μερικά εκ των οποίων ήταν σε λειτουργία από την Θρακική περίοδο, είναι διεσπαρμένα στην περιοχή γύρω από το Πρώτο και Δεύτερο Βουλγαρικό Βασίλειο (681 και 1393).
Κατά τη διάρκεια της Βουλγαρικής Αναγεννησιακής περιόδου (1762-1878), η πολιτιστική και εκπαιδευτική ζωή άκμασε στο Τσεπελάρε και τα περιβάλλοντα χωριά, το οποίο αντικατοπτρίζεται από τις 14 υπάρχουσες εκκλησίες και 80 παρεκκλήσια. Σε κάθε εκκλησία υπήρχε ένα σχολείο. Τέσσερις από τις εκκλησίες έχουν πλέον ανακηρυχθεί καλλιτεχνικά πολιτιστικά μνημεία εθνικής σπουδαιότητας και μια από τις εκκλησίες και 15 των παρεκκλησιών έχουν ανακηρυχθεί πολιτιστικά μνημεία περιφερειακής σημασίας.
Ο Δήμος Τσεπελάρε έχει συνολικό πληθυσμό περίπου 8.964 κατοίκων με 5.824 κατοίκους στην πόλη και το υπόλοιπο να απλώνεται μεταξύ 11 μικρότερων περιβαλλόντων χωριών. Βρίσκεται 230 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, τη Σόφια, 80 χιλιόμετρα από το Plovdiv (τη δεύτερη - μεγαλύτερη πόλη στη Βουλγαρία) και 22 χιλιόμετρα από το κέντρο της περιοχής Smolyan. Η μέση ανύψωση της περιοχής είναι 1200 μέτρα επάνω από τη στάθμη της θάλασσας.
Η περιοχή βρίσκεται στα κεντρικά βουνά της Ροδόπης δίπλα από τον ποταμό Τσεπελάρε. Τοποθετημένος κοντά στους Δήμους Smolyan, Lucky, Devin, Assenovgrad και Ροδόπης. Η περιοχή του δήμου καλύπτει 384 τετραγωνικά χιλιόμετρα εκ των οποίων 73% είναι δάση, 14% είναι πεδιάδες και λιβάδια και 11% είναι αγροτική γη. Στο υπόλοιπο 2% της περιοχής βρίσκονται 12 κατοικήσιμες τοποθεσίες εκ των οποίων 10 είναι χωριά, τα οποία είναι τα: Pavelsko, Hvoina, Zaburdo, Malevo, Orehovo, Bogutevo, Ostritsa, Lilikevo, Zornitsa, και Progled μαζί με το χειμερινό θέρετρο Pamporovo. Η αναλογία του πληθυσμού που ζει στο Τσεπελάρε σε σχέση με τα χωριά είναι 65:35 και χιλιάδες τουρίστες από ολόκληρη τη Βουλγαρία και το εξωτερικό επισκέπτονται την περιοχή κατά τη διάρκεια του χειμώνα και του καλοκαιριού κάθε χρόνο.
Το Τσεπελάρε με το ιδανικό του κλίμα είναι μια από τις πιο ηλιόλουστες πόλεις στη Βουλγαρία, με 270 ηλιόλουστες ημέρες ετησίως και άφθονο χιόνι το χειμώνα. Η περιοχή έχει μεταξύ 30 και 80 εκατοστών χιονιού ετησίως, το οποίο παραμένει για 80 έως 100 ημέρες. Το φθινόπωρο είναι θερμό και ξηρό, με την άνοιξη να έρχεται συνήθως αργά και το καλοκαίρι να τείνει να είναι δροσερό και αναζωογονητικό.

Photo Gallery


Route planner

Αναζητήστε Ξενοδοχεία, Μουσεία, Αξιοθέατα και άλλα ενδιαφέροντα σημεία πάνω στον χάρτη της Θράκης.

Βρείτε τον δρόμο σας με την online εφαρμογή δρομολόγησης


http://www.thracehotels.gr/maps